Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Με μια πρωτότυπη εκδήλωση επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το forum2020, την οποία ονόμασε «IDEAS FIGHT DEBATE».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton η οποία μετατράπηκε σκηνοθετικά σε… ρινγκ πυγμαχίας, οκτώ ομιλητές μονομάχοι βρέθηκαν αντίπαλοι σε μια κουβέντα γρήγορου ρυθμού…

Τα κυρίως θέματα είχαν ως εξής:

-Αν και κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί πραγματικά το ελληνικό ΑΕΠ ώστε να βγούμε από την κρίση μέχρι το 2020.
-Υπάρχει «μαγικός αριθμός»;
-Ανάπτυξη 5-7% ετησίως, είναι ποσοστό εφικτό ή εξωπραγματικό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι Prof. Charles Goodheart και Δημήτρης Τσωμόκος, οι επενδυτές Eytan Tigay και Γιώργος Τανισκίδης, οι πολιτικοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Ντόρα Μπακογιάννη και οι επιχειρηματίες Θεόδωρος Βάρδας και Αλέξανδρος Λαμνίδης. Επίσης προσκεκλημένοι ήταν 300 επιλεγμένοι κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι στο τέλος είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν και κάποιες ερωτήσεις.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Charles Goodheart o οποίος έκανε μια σύντομη ανάλυση των επιπτώσεων σε περίπτωση παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο Ευρώ, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βέβαια επιχειρηματολογούσε απέναντι στους υπόλοιπους επτά «μονομάχους» οι οποίοι επί της ουσίας βρίσκονταν σε κοινό «μέτωπο».

«Οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τόσο το χρέος όσο και την ανεργία. Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένο θέμα. Η Αμερική ακολούθησε επεκτατική οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της με αυξήσεις μισθών και θέσεων εργασίας, και απέδωσε πολύ καλύτερα από την Ευρώπη. Πρέπει να απεμπλακούμε από την λιτότητα» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε «Υπάρχει ανάγκη να εμπιστευτούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυτό θα μας φέρει την ανάπτυξη. Το πρόβλημα του Δημόσιου Τομέα δεν είναι το πολύ προσωπικό αλλά η αναποτελεσματικότητα», κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει. Η ανωριμότητα του πολιτικού κόσμου είναι η διαφορά μας με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε από κόκκινες γραμμές που τελικά είναι ροζ, και ξεφτιλισμένες…» συμπλήρωσε στην οξεία της επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ η κα. Μπακογιάννη.

Η συζήτηση έγινε σε δύο γύρους, και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Επόμενη διοργάνωση του forum2020, Μαθήματα από μια συνάντηση: Όταν ο πρόεδρος των φτωχών συνάντησε την καγκελάριο των ισχυρων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στην Ακρόπολη, με προσκεκλημένους τους Μίκη Θεοδωράκη, Adriana Lissidini, Jorge Alejandro Mastropietro και Heidi Specogna.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης