Ιδιοκτήτες τουρ/κών σκαφών για ΦΠΑ: Ζημιά στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό το 23%

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 17:54
Ιδιοκτήτες τουρ/κών σκαφών για ΦΠΑ: Ζημιά στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό το 23%
«Μεγάλη ζημιά στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό προκαλεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις ναυλώσεις των σκαφών από 13% στο 23%» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ).

«Η αύξηση του ΦΠΑ καθιστά τη χώρα μας ακόμα πιο ακριβή από τις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες και δίνει ακόμη μία αφορμή να ναυλώνονται σκάφη από την Τουρκία και να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις παράνομες ναυλώσεις που σημαίνει απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Η αύξηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι ναυλώσεις λόγω της γενικότερης κατάστασης έχουν υποστεί καθίζηση και το μέλλον είναι αβέβαιο.

»... Ενώ για τα ξενοδοχεία έχει ληφθεί μέριμνα και η εφαρμογή του νέου συντελεστή θα αρχίσει την 1/10/15, στον κλάδο μας δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να καταβάλουμε ΦΠΑ με τον νέο αυξημένο συντελεστή όταν έχουμε εισπράξει ΦΠΑ με τον προηγούμενο χαμηλότερο συντελεστή.

»Η ζημιά αυτή σε συνδυασμό με την καθίζηση των κρατήσεων μας οδηγεί μαθηματικά σε μια ζημιογόνα τουριστική περίοδο που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του Εθνικού Στόλου, την απώλεια θέσεων εργασίας, τη μείωση του κύκλου εργασιών των συνεργαζόμενων κλάδων (τεχνικοί, προμηθευτές κ.α.), με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία. Έχουμε στείλει σχετικές επιστολές στα Υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Ναυτιλίας και ζητάμε την άμεση υπαγωγή μας στον συντελεστή 13% (όπως και τα ξενοδοχεία αφού παρεμφερή υπηρεσία προσφέρουμε) και την εφαρμογή του από 1/10/2015)».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 17:54