Άλλοι στα πάνω και άλλοι στα κάτω τους μεταξύ των κρατικών οντοτήτων.

Την ώρα που η Ολλανδία ανακοινώνει βαθιά οικονομική ύφεση και η Ελβετία επιβεβαιώνει το χειρότερο σενάριο (ότι η ύφεση είναι βαθύτερη του αναμενομένου), η γερμανική οικονομία, που είναι και η ισχυρότερη της ευρωζώνης, ανακοινώνει ότι το οικονομικό κλίμα διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολλανδία

Σε “βαθιά ύφεση” έχει εισέλθει η ολλανδική οικονομία, σύμφωνα με το ολλανδικό Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού, το οποίο επιβεβαίωσε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για συρρίκνωση κατά 3,5% του ΑΕΠ το 2009 και συρρίκνωση κατά 0,25% του ΑΕΠ το 2010.

«Η Ολλανδία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Η σοβαρή παγκόσμια ύφεση επηρεάζει την Ολλανδία κυρίως μέσω των εξαγωγών, οι οποίες ήταν ανέκαθεν ο κινητήριος μοχλός της ολλανδικής οικονομίας», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελβετία

Βαθύτερη της μέχρι σήμερα αναμενόμενης θα είναι η ύφεση, στην οποία ολισθαίνει η ελβετική οικονομία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Όπως εκτιμά, το ελβετικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2009, ενώ μια μικρή ανάκαμψη της τάξεως του 0,1% αναμένεται για το 2010.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και αύξηση κατά 1% το 2010.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του υπουργείου, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο το Φεβρουάριο ανήλθε στο 3,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναμένεται να ανέλθει στο 3,8% το 2009 και στο 5,4% το 2010.

Ωστόσο, το υπουργείο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης «η ύφεση της ελβετικής οικονομίας ενδέχεται να είναι ακόμα βαθύτερη”.

Γερμανία

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 έτους διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία το Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να ενισχύεται στις -3,5 μονάδες από τις -5,8 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση του δείκτη στις -7,4 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -89,4 μονάδες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης