Στο διαδίκτυο στρέφεται το Yπουργείο Οικονομικών ώστε αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει ένα ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο όπου θα αναρτώνται όσα ακίνητα κατάσχονται λόγω χρεών στην Εφορία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ειδική ιστοσελίδα για τα κατασχεθέντα ακίνητα είναι έτοιμη και σε έναν μήνα θα βγει στον αέρα, αρχικά μόνο στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια σε αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά κλπ.

Στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ηλεκτρονικό εγχείρημα που ετοιμάζει το υπουργείο έχει ως πρότυπο την ηλεκτρονική ιστοσελίδα δημοπρασιών (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες υποψήφιους αγοραστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκπλειστηριάζονται τα ακίνητα. Θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και δεν προβλέπεται να διενεργούνται αγοραπωλησίες και «χτυπήματα» μέσω της ιστοσελίδας. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στο «ηλεκτρονικό μεσιτικό γραφείο» θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κατασχεθέντων ακινήτων. Θα υπάρχουν φωτογραφίες, πληροφορίες για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών, καθώς και περίληψη της έκθεσης κατάσχεσης που έχει κάνει ο έφορος.

Φυσικά, θα αναφέρεται η αρχική τιμή με την οποία θα ξεκινά ο πλειστηριασμός, καθώς και τυχόν διορθώσεις που θα γίνουν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, ενώ σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν όλα τα ακίνητα τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις εφορίες για χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, ένα ακίνητο βγαίνει σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό όταν ο ιδιοκτήτης του οφείλει στο Δημόσιο και αδυνατεί να πληρώσει αυτή την οφειλή. Η νομική οδός που ακολουθείται ξεκινά με διαταγή πληρωμής, κοινοποίησή της, κατάσχεση του ακινήτου και έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού του.

Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία κηρυχθεί άγονη έπειτα από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του προς το Πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω, προκειμένου να γίνει εφικτή η πώληση σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης