Αυξημένοι εμφανίζονται οι ρυθμοί υποβολής επενδυτικών προτάσεων για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο από βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, στη διεύθυνση οικονομίας και τουριστικής ανάπτυξης (ΔΟΤΑ) του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου και υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, σε συνέντευξη τύπου, στο διοικητήριο.

Μέχρι σήμερα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου διαχειρίζεται 259 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, και από αυτά μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο του 2013, στο πλαίσιο του 7ου κύκλου υποβολής επενδυτικών προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου, κατατέθηκαν 112 επενδυτικά σχέδια, τα οποία αντιστοιχούν στο 43% των συνολικών κατατεθειμένων προτάσεων. Ο μέχρι τώρα προϋπολογισμός του 7ου κύκλου ανέρχεται σε 840,6 εκ. ευρώ, έναντι 852,5 εκ. ευρώ των προηγούμενων έξι κύκλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στο 2013 το ΥΜΑΘ έχει χορηγήσει προκαταβολές επί της επιχορήγησης, για επτά εγκεκριμένα σχέδια, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει εκδώσει 70 αποφάσεις υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 305,3 εκ. ευρώ.

«Από τους εβδομήντα που εγκρίναμε έχουν πάρει χρήματα οι επτά, γιατί αυτοί έφεραν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά από πλευράς του υπουργείου εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα, τα χρήματα υπάρχουν. Από εκεί και πέρα απομένει στους επενδυτές να μας προσκομίσουν τις εγγυητικές, ή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πρόοδο των εργασιών για να εκταμιεύσουν το εγκεκριμένο ποσό» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτικών προτάσεων του 7ου κύκλου αφορά επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιοθερμία, αιολικά, κ.α.) για τις οποίες έληξε ο χρόνος υποβολής στις 31.12.2013. Ο έβδομος κύκλος θα συνεχιστεί με υποβολή προτάσεων που αφορούν άλλους τομείς επιχειρηματικότητας ως τον Απρίλιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 259 επενδυτικά σχέδια που διαχειρίζεται η αρμόδια διεύθυνση τα 106 αφορούν στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τα 60 στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα 93 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέσω των επενδυτικών σχεδίων υπολογίζονται σε 1300, ενώ διασφαλίζονται πρωτίστως περίπου 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, και υποστηρίζονται εμμέσως παράλληλα και τα λεγόμενα επαγγέλματα «δορυφόροι».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», αφού κατά το 2013 η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της για σταθεροποίηση και πρωτογενές πλεόνασμα. Τόνισε ότι το ΥΜΑΘ ανταποκρίθηκε στις νέες ανάγκες για διοικητική μεταρρύθμιση «με δραστική μείωση των οργανικών μονάδων του κατά 53%» και με την νέα οργανωτική αρχιτεκτονική του, που είχε οικονομικό και ουσιαστικό όφελος, καθώς έγινε αποτελεσματικότερο και πιο χρήσιμο στους πολίτες.

Χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο 4146/13 φιλικότερο προς τον επενδυτή, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους (3908/11,4072/12), ο οποίος έχει πετύχει επίσης και αναλογικότερη κατανομή των πόρων στις περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης μελετώνται ακόμη περισσότερες βελτιώσεις, όπου απαιτούνται. Σημείωσε, ότι λειτουργεί ως «εργαλείο διευκόλυνσης της ανάπτυξης», γεγονός που, όπως είπε, πιστοποιείται από τη ραγδαία αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο ΥΜΑΘ μετά τη ψήφισή του και τη σημαντική βελτίωση που επέφερε στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πηγή: AΠE

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης