ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 12:06
ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνει τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στις 65,6 μονάδες (από 67,3), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Η εικόνα, πάντως, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτή: στη βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί, ενώ στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώνεται.

Αναλυτικότερα:

-στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

-στις υπηρεσίες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης σημειώνεται άνοδος, αν και ηπιότερη.

-στο λιανικό εμπόριο, όλοι οι επιμέρους δείκτες ανακάμπτουν: οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν βελτίωση, η οποία όμως είναι εντονότερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

-στις κατασκευές, σημειώνεται έντονη κάμψη των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

-στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, μετά τη μικρή βελτίωση του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται σημαντικά. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία ενισχύονται σημαντικά.

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει να βελτιώνεται και τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται κατά 1,0 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα, υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 106,1 και 106,2 μονάδες.

Η ανοδική πορεία του δείκτη εκπορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάκαμψη που καταγράφεται σε Γερμανία και Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 12:06