Τάση σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος διαπίστωσε το ΙΟΒΕ τον Απρίλιο, το οποίο αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται ότι αμβλύνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.

Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι πιέσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν σε σημαντικό βαθμό ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε και τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 94,9 (από 93,4) μονάδες, σε υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,7 μονάδες).

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στις υπηρεσίες και οριακά στο λιανικό εμπόριο, σταθερότητα στη βιομηχανία, αλλά επιδείνωση στις κατασκευές.

Από την πλευρά των νοικοκυριών η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακόπτεται μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, αν και ακόμη κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά:

στη Βιομηχανία, τόσο οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, όσο και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, αλλά και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά.

στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ στις πολύ αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης καταγράφεται μικρή βελτίωση.

στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν εκ νέου, σε αντιδιαστολή με τις πιο ελαφρώς πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων υποδηλώνουν αποκλιμάκωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης