ΙΟΒΕ: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 13:41
ΙΟΒΕ: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος
Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη χώρα τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2008.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε στις 97,5 από 94,8 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ανάκαμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις κατασκευές, πτώση στο λιανικό εμπόριο και σχετική σταθερότητα στις Υπηρεσίες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται επίσης ανοδικά, έπειτα από ένα δίμηνο υποχώρησης, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπάρχουν θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας, αλλά και επιμέρους εξελίξεις όπως π.χ. η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η μη λήψη μέτρων για το τρέχον έτος, η παροχή κάποιου βοηθήματος σε κοινωνικές ομάδες λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2013, που επιδρούν θετικά στις διαμορφούμενες προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τονίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υποχώρησαν οι οικονομικές δυσκολίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, ως σωρευτικό αποτέλεσμα της κρίσης.

Πάντως, η συνεχής επιβράδυνση της ύφεσης που αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία δημιουργεί προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, με τονωτικές πιθανόν επιδράσεις στην απασχόληση.

Αναλυτικότερα:

- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν σημαντικό έδαφος, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης εξασθενούν ελαφρά, με τον δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται ήπια

- στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης

- στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται πτωτικά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση αποθεμάτων

- στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όμως ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται και πάλι

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση σχεδόν δεν μεταβάλλονται, με τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να βελτιώνονται.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 13:44