ΗΠΑ: Ανεπαρκή κρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για τον «δημοσιονομικό γκρεμό»

ΗΠΑ: Ανεπαρκή κρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για τον «δημοσιονομικό γκρεμό»
Η συμφωνία για το δημοσιονομικό αδιέξοδο που επικυρώθηκε χθες βράδυ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως ανεπαρκής, επεσήμανε σήμερα το ΔΝΤ, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

«Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για τα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους φόρους και οι μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας, εξήγησε ο Ράις.

«Μολαταύτα, θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη», προσθέτει ο ίδιος.

«Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία χαλιναγώγηση των μεσοπρόθεσων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισημαίνει ο Ράις.

Για τον ίδιον, είναι εξίσου «ουσιαστικό» να αυξήσουν οι ΗΠΑ «τάχιστα» το νόμιμο ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο άγγιξαν την περασμένη Δευτέρα, και παράλληλα οι κοινοβουλευτικές ομάδες να συμβάλλουν ώστε να εξανεμισθούν «οι παραμένουσες ανησυχίες σχετικά με την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους».

Η Moody's προειδοποιεί πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα από την Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από τα μέτρα για να αποτραπεί η διολήσθηση στο «δημοσιονομικό βάραθρο» εάν θέλει να διασώσει τη αξιολόγηση του αξιόχρεού της από τις παρούσες αρνητικές προοπτικές, υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επετεύχθη για να μην εφαρμοσθεί το υφεσιογόνο μείγμα από αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Moody’s.

«Μολαταύτα, δεν προσφέρει μία βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 22:55