Έντονες αντεγκλήσεις προκάλεσαν οι συζητήσεις για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά της χώρας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στις Η.Π.Α..

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι θα αφήσει τις μειώσεις φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του George W. Bush να λήξουν, όπως προβλέπεται, την 1η Ιανουαρίου 2013. Η προοπτική των υψηλότερων φόρων και των αυτόματων περικοπών κρατικών δαπανών του χρόνου συνέβαλε να αυξηθούν οι εκκλήσεις προς τον Barack Obama να παρατείνει προσωρινά όλες τις μειώσεις της περιόδου Bush, ώστε να πειστούν οι Ρεπουμπλικάνοι να δεχτούν μια συνολική συμφωνία για την νέα αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ωστόσο ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε ανυποχώρητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος Obama υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με τη θέση του και αυτή δεν έχει αλλάξει. Δεν θα έπρεπε να παρατείνουμε και δε θα παρατείνουμε τις φοροαπαλλαγές της εποχής Bush για το πλουσιότερο 2% του αμερικανικού λαού», εξήγησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατών υποστήριξαν τη θέση του προέδρου των Η.Π.Α., με τους Ρεπουμπλικάνους να του ζητούν να παραταθεί το συνολικό καθεστώς φοροαπαλλαγών που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να οργανώσουν μια ψηφοφορία για την παράταση των φοροαπαλλαγών μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα πριν την διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου τον προσεχή Αύγουστο.

Η ισχνή αύξηση των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάιο και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ε.Ε. εγείρουν νέες ανησυχίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενόψει και της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας στις Η.Π.Α. από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, που σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης