ΗΠΑ: Πρόστιμο-μαμούθ στην Alstom για... δωροδοκίες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 00:10
ΗΠΑ: Πρόστιμο-μαμούθ στην Alstom για... δωροδοκίες
Η γαλλική πολυεθνική Alstom, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, θα πληρώσει ένα πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 772 εκατ. δολαρίων και θα παραδεχθεί τις ευθύνες της προκειμένου να τεθεί στο αρχείο η δίωξη εναντίον της στις ΗΠΑ που αφορά τις καταγγελίες πως κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες μέσω εικονικών συμβούλων για να της ανατεθούν κρατικές συμβάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες ονομασίες, όπως «ο κύριος από το Παρίσι» ή «Ο ήσυχος άνδρας», η εταιρεία διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια για να δοθούν σε δωροδοκίες, προσποιούμενη ότι προσλάμβανε συμβούλους, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση. Στην πραγματικότητα, οι σύμβουλοι αυτοί προσλαμβάνονταν για να διαφθείρουν αξιωματούχους στην Ινδονησία, στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στην Ταϊβάν και στις Μπαχάμες.

Η πρακτική αυτή κράτησε 11 χρόνια και η εταιρεία κατέβαλε πάνω από $75 εκατ. σε μίζες για να εξασφαλίσει συμβάσεις ύψους $4 δισεκ., σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ακόμη, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως η Alstom παραποίησε τα λογιστικά της βιβλία για να αποκρύψει την καταβολή των δωροδοκιών. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ για δωροδοκίες στο εξωτερικό.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014, 00:17