Η διάσπαση της Ευρωζώνης υπό τις πιέσεις της δημοσιονομικής κρίσης συνιστά έναν υπαρκτό κίνδυνο αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν ενισχυθούν οι πόροι στα ταμεία διάσωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβεί σε ποσοτική χαλάρωση και προχωρήσει ο διαχωρισμός των τμημάτων λιανικής από τις επενδυτικές δραστηριότητες στα τραπεζικά ιδρύματα όπως αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε σχετική μελέτη, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι χώρες που υποφέρουν από απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους και υψηλά επίπεδα χρέους να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποχώρηση από το ευρώ επιτρέπει σε χώρες να μετατρέψουν τον πιστωτικό κίνδυνο σε πληθωριστικό κίνδυνο: με νομισματοποίηση του χρέους και με μια διαδρομή συναλλαγματικών ισοτιμιών προς μια στρατηγική ανάπτυξης», δηλώνει ο Adrian Blundell-Wignall, deputy director στο think tank με έδρα το Παρίσι. «Αλλά το κόστος για την Ευρώπη στο σύνολο της θα ήταν μεγάλο. Η ελπίδα είναι να το αποφύγουμε.

Ο Blundell-Wignall δήλωσε επίσης ότι η μετατροπή των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε προβλήματα ρευστότητας για την Ευρωζώνη βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης. «Οποιαδήποτε ανησυχία για τη φερεγγυότητα μετατρέπεται άμεσα σε κρίση ρευστότητας,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απομόχλευση ως συνέπεια αυτών των πιέσεων ενισχύει την καθοδική πίεση στην οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης