Υπέρ της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν

Υπέρ της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν
Υπέρ της νομιμότητας και της συνέχισης του έργου της τρόικας στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά και υπέρμαχος της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, τάχθηκε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφερόμενος στο θεσμικό μέλλον της τρόικας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, ο Επίτροπος Όλι Ρεν επικαλέσθηκε την πρόσφατη δήλωση, που έκανε από την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με βάση την οποία «οι σωστοί θεσμοί αντιπροσωπεύονται στην τρόικα -και ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία παντού για αυτό, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα δεν είναι μία απόφαση που σηκώνει κριτικής».

«Σεβάστηκα ό,τι είπε ο Φρανκ Στάινμαγερ, και με άλλα λόγια, η νέα μεγάλη συμμαχία της Γερμανίας είναι, χωρίς αμφιβολία, υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Επιπλέον, δεν είναι μυστικό ότι το Eurogroup και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμμερίζονται αυτή την άποψη, που φυσικά δημιουργεί ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μεταξύ των αναφορών που έκανε για την αναγκαιότητα υπαγωγής της Ελλάδος στον έλεγχο της τρόικας και στο γιατί δεν «κουρεύτηκε» το δημόσιο χρέος της χώρας το 2010 (βλ. προηγούμενο τηλεγράφημα), ο Όλι Ρεν τάχθηκε, επίσης, υπέρ της μείωσης των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, που επιβλήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές.

«Σε μία κατάσταση ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης ψηλής ανεργίας, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να προσαρμόζονται πιο άμεσα, ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα, να προωθήσουν την παραγωγικότητα, να προωθήσουν την απορρόφηση της ανεργίας, εμποδίζοντάς την να γίνει δομική, που είναι το χειρότερο από όλα», τόνισε, λέγοντας ότι «όσο ισχυρότερος είναι ο βαθμός ακαμψίας των μισθών, τόσο μεγαλύτερος ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία», και προσέθεσε: «Και οι μισθοί του δημόσιου τομέα έπρεπε να μειωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μεταρρυθμίζει τους μισθολογικούς της μηχανισμούς ώστε να κάνει την προσαρμογή της αγοράς εργασίας πιο αποτελεσματική και αποδοτική, ώστε να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και συμμαχίες για αυξημένη ανταγωνιστικότητα και προοπτική ανάπτυξης σε αυτή τη διαδικασία της οικονομικής εξισορρόπησης».

Κατέληξε δε, λέγοντας: «Είναι επίσης γεγονός ότι χώρες με μεγάλη εξωτερική ανισορροπία πριν την κρίση, έπρεπε να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξής τους, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, και να ανακατανείμουν τις θέσεις εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις σε πιο παραγωγικούς τομείς. Και αυτό διευκολύνεται, μεταξύ άλλων, από πιο ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας και μία διαδικασία άμεσης κινητικότητας».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 06:24