Υπεραμύνεται της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 08:50
Υπεραμύνεται της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπεραμύνθηκε της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα, χωρίς την οποία -εκτιμά σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα «Bild»- ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση κατά την κρίση του χρέους το φθινόπωρο του 2011 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο (σε όρους ρευστότητας) για τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά. «Αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε» τονίζει στη συνέντευξή του.

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου, με δύο δημοπρασίες για τριετή δάνεια με στόχο την παροχή ρευστότητας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι διαφορές απόψεων με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, τον Γενς Βάιντμαν, έχουν υπερτιμηθεί.

Ο Ντράγκι θεωρεί πως ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ είχε δίκιο να επισημαίνει την ύπαρξη κινδύνων και παρενεργειών, όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο τόσο ισχυρό, όσο τα περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 08:59