Τη δημιουργία κοινού Υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, με σκοπό τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρότεινε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), Jean-Claude Trichet.

«Δεν θα ήταν εξαιρετικά θαρραλέο σε έναν οικονομικό χώρο ενιαίας αγοράς, κοινής κεντρικής τράπεζας και ενιαίου νομίσματος να οραματίζεται και ένα κοινό Υπουργείο Οικονομίας;» επεσήμανε ο κ. Trichet στην εκδήλωση, κατά την οποία παρέλαβε το βραβείο Καρλομάγνου για ευρωπαϊκή ενότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε την πληροφορία ότι ο κ. Trichet προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, με στόχο τη βελτίωση της νομισματικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που μία χώρα που έχει διασωθεί δεν εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να προβλέπεται μια «δεύτερη φάση», κατά την οποία οι Αρχές της ευρωζώνης θα μπορούν να παρεμβαίνουν, για να την επαναφέρουν.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. πρότεινε την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων για τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, ώστε να έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο σε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης