ΥΠΟΙΚ: 104,6 δις «πέταξαν» στο εξωτερικό το 2010

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012, 12:01
ΥΠΟΙΚ: 104,6 δις «πέταξαν» στο εξωτερικό το 2010
Δισεκατομμύρια ευρώ – για την ακρίβεια 104,6 - ανέρχεται το σύνολο των ποσών που αφορούν κινήσεις - μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που αφορούν εμπορικές συναλλαγές.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβίβασε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Η ερώτηση αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στελέχη συγκεκριμένων ξένων τραπεζικών ομίλων κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει ότι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).

Ο υπουργός εξηγεί ότι «η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς» και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων, τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ' έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην ερώτησή του επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Άγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS Credit Suisse, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Οικονομικών προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση του ονόματος οποιουδήποτε Έλληνα καταθέτη σε ελβετική Τράπεζα προϋποθέτει την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και αναμένει σύντομα αποτελέσματα».

Υπογραμμίζει όμως παράλληλα ότι «οι ελληνικές αρχές διερευνούν εμβάσματα Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό και τα διασταυρώνουν με τα στοιχεία του φορολογητέου εισοδήματος που έχει δηλωθεί».

Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, ότι αν προκύπτει αδυναμία δικαιολόγησης των καταθέσεων με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προσαυξήσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012, 12:01