ΥΠΟΙΚ: Σύσκεψη για το τέλος ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 16:48
ΥΠΟΙΚ: Σύσκεψη για το τέλος ακινήτων
Ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η. συγκροτήθηκε σήμερα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της Δ.Ε.Η..

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της Επιχείρησης. Μάλιστα, επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

Επίσης, αποφασίστηκε η Δ.Ε.Η. να στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της Δ.Ε.Η. και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες, ενώ ζητήθηκε από τον ίδιο η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της Επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου. Μάλιστα, η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms θα πρέπει να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Τέλος, ο κ. Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 17:16