«Υπό μορφοποίηση» ο 2ος δανεισμός της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 18:39
«Υπό μορφοποίηση» ο 2ος δανεισμός της Ελλάδας
Τα σχέδια για έναν δεύτερο κατά σειρά εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας «μορφοποιούνται», με μία πρόταση για ένα τριετές πακέτο δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισ. ευρώ, «που θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες», ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες μη κατονομαζόμενες πηγές χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν ότι η τρέχουσα συλλογιστική είναι ότι περίπου 25-30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 30-40 δισ. ευρώ, θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Χρηματοπιστωτικό Μηχανισμό Σταθερότητας της ΕΕ (κατά τα δύο τρίτα).

«Το εκτιμώμενο μέγεθος του δανεισμού είναι τα 100 δισ. ευρώ, με καίρια παράμετρο τον βαθμό της εθελοντικής συμμετοχής εκ μέρους των ιδιωτών κατόχων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν το ένα τρίτο, ή και περισσότερο, αυτού του δανεισμού», ανέφερε μιλώντας στο Ρόιτερς υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για τον δανεισμό της Ελλάδας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 18:43