Η Ισπανία θα τεθεί κι εκείνη με τη σειρά της υπό την εποπτεία των δανειστών της, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν, αλλά και της ισχυρότερης οικονομικά χώρας της ευρωζώνης, τη Γερμανία.

Ο Ισπανός επίτροπος, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν την Δευτέρα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φυσικά θα υπάρξουν όροι. Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής της ΕΕ, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Κομισιόν θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). «Θα είναι ένα “κουαρτέτο”, όχι “τρόικα”», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε ραδιόφωνο της χώρας του ότι «το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά […] Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης