Τον πρόεδρο του Κολλεγίου του Ντάρτμουθ, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ανακοίνωσε ότι ορίζει ως υποψήφιο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο επικεφαλής από τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ», είπε ο Ομπάμα μιλώντας από το Λευκό Οίκο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ακαδημαϊκός έχει γεννηθεί στη Νότια Κορέα, είναι γιατρός και πρώην διευθυντής του τμήματος για το Aids στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόμπερτ Ζέλικ ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η επιλογή του Ομπάμα αποτελεί έκπληξη, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μονοπωλούν την κορυφαία θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα

Από την ίδρυσή της το 1944, η Παγκόσμια Τράπεζα διοικείται από Αμερικανό. Οι αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούν εδώ και καιρό να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, τόσο στην Παγκόσμια Τράπεζα όσο και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που από την ίδρυσή του διοικείται από Ευρωπαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή του νέου επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα γίνει από το 25μελές διοικητικό της συμβούλιο τον Απρίλιο. Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αναμένεται να προτείνουν τρεις υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, και τον Νγκόζι Ικόντζο-Ιουεάλα, υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης