Υποσχέσεις για επιτάχυνση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, 19:53
Υποσχέσεις για επιτάχυνση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης
Εντός του έτους θα έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε επίσης ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2017, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο υπογράφεται η προκήρυξη του μέτρου (υποπρογράμματος) για τη μεταποίηση.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα το σχεδιασμό του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης επισήμανε ότι το 2015 και το 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετά το 2007 απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΕΕ έχει αξιολογήσει την έως τώρα πορεία υλοποίησής του, ως ιδιαίτερα θετική.

Σε ειδικότερα θέματα, ανάφερε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος των αιτήσεων για την ενίσχυση των νέων αγροτών, υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύμβαση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκηρύχθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ξεκινά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρόγραμμα περιοδειών ενημέρωσης για το μέτρο 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (καινοτομία-συνεργασία) κ.ά.

Στη συνεδρίαση, από πλευράς ΕΝΠΕ, τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Επίσης, συζητήθηκαν το θέμα των δασικών χαρτών, της στελέχωσης των Περιφερειών με επιστημονικό προσωπικό για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, της προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων κ.ά. "Μας ενδιαφέρει η συνένωση δυνάμεων για να κερδηθεί το στοίχημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Επίσης, από πλευράς ΕΝΠΕ ζητήθηκε να προχωρήσει με άλματα η υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, από το οποίο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37,4% των πόρων, δηλαδή ποσό 1,2 δισ. ευρώ, "προκειμένου να κερδίσουμε το χρόνο και το στοίχημα της παραγωγής και της εργασίας", όπως είπε ο κ. Αγοραστός.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, 20:00