Με απογοητευτικό τρόπο για τους εμπόρους της Αθήνας άνοιξε το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, υπάρχει πτώση του τζίρου, της τάξεως του 10-15%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές εκπτώσεις στα περισσότερα μαγαζιά φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα πιο αρνητική είναι η εικόνα σε ορισμένους κλάδους, κατά κύριο λόγο σε αυτόν της ένδυσης και της υπόδησης, που υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η πτώση υπερβαίνει το 20%. Πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες σε άλλους κλάδους, όπως στα ηλεκτρικά είδη.

Ένα από τα αίτια αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνεχιζόμενες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δυσχεραίνουν τη δυνατότητα μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης, πρόβλημα για το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

Αναμφίβολα, σημαντικό μερίδιο «ευθύνης» για την αρνητική αυτή εικόνα αποδίδουν και στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο και κυρίως τη μεσαία τάξη, αφού αυτή αποτελούσε το βασικό κορμό των καταναλωτών που έκανε μαζικά τις αγορές του κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών -αλλά και γενικότερα τους μαγαζάτορες- καθώς εκτιμούν ότι από τη στιγμή που τα αίτια της αρνητικής κατάστασης των πρώτων ημερών δεν εξαλειφθούν, τότε δεν θα αλλάξει και το αποτέλεσμα.

Αυτό που εύχονται είναι η πτώση του 10-15% να μην αλλάξει προς το χειρότερο, εφόσον είναι κοινός τόπος ότι ο εμπορικός κόσμος έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στην περίοδο των εκπτώσεων, ώστε να ανασάνει από τη μεγάλη κρίση που τον ταλανίζει συνολικά τον τελευταίο χρόνο. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τους εμπόρους σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση πολλοί άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά και να οδηγούνται στην ανεργία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης