Μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Τράπεζας Κύπρου κατά δύο βαθμίδες σε B1 από Ba2 με αρνητικό outlook, της Marfin Laiki κατά μία βαθμίδα σε B3 από Β2 με «developing outlook» και της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba3 από Ba2 με επίσης αρνητικές προοπτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, οι υποβαθμίσεις των τριών κυπριακών τραπεζών αντανακλούν τις πιέσεις για αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, «λόγω της κρυστάλλωσης των ζημιών από τη συμμετοχή στην ανταλλαγή ελληνικού χρέους, που απαιτεί την αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελάχιστο επίπεδο του 8%».

Ακόμη, αντανακλούν την αποδυνάμωση των τραπεζών σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, λόγω των εκροών καταθέσεων, καθώς και την επιτάχυνση στον σχηματισμό προβληματικών δανείων το 2011.

Χθες, ο οίκος προέβη στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά μία βαθμίδα, σε Ba1 από Baa3 με αρνητικό outlook. Η αξιολόγηση της χώρας υποβαθμίστηκε στην κλίμακα junk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης