Τρίτωσε το κακό με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που προχωρούν σε εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης -τους προηγούμενους μήνες- από τη Standard and Poor’s και την Moody’s Investor, έρχεται και τρίτος διεθνής οίκος να υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σε «Negative» από «Stable» τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας, εξ αιτίας των επίμονων και μακροχρόνιων δημοσιονομικών προβλημάτων της.

Εν τούτοις, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας διατηρείται στο «Α».

Ο διεθνής Οίκος προβλέπει για το 2009 αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6%, του δημοσίου χρέους στο 106% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης κατά 2%, καθώς η μεγάλη πτώση του διεθνούς εμπορίου και η υποχώρηση της στερλίνας πλήττουν τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Fitch Ratings, οι Ελληνικές Αρχές υπερεκτιμούν συνεχώς τα δημόσια έσοδα, ενώ η υπέρβαση των δαπανών αντανακλά την αδυναμία ελέγχου και την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Στα θετικά, πάντως, είναι η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα μέσω του ευρώ να εξυπηρετεί καλύτερα το χρέος της.

Η ανακοίνωση της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch προκάλεσε διεύρυνση στη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, που διαμορφώθηκε στις 178 μονάδες, έναντι των 176 μονάδων που ήταν πριν τη δημοσίευση της έκθεσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης