Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009, 17:50
Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Α/Α-1 σε Α-/Α-2 προχώρησε, πριν από λίγες ώρες, ο οίκος Standard & Poor’s, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πάντως, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίστηκε «σταθερή».

«Μολονότι για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου λάβαμε υπ’ όψιν τη σχετικά υψηλή οικονομική ευρωστία της Ελλάδας και την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, η συνεχιζόμενη διεθνής, χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει, κατά τη γνώμη μας, εντείνει το φαινόμενο της υποκείμενης μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο αναλυτής πιστωτικής πολιτικής του Standard & Poor’s, Marko Mrsnik.

Σχεδόν αμέσως, σε υψηλό συνεδρίασης ανήλθε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Standard & Poor's.

Η διαφορά απόδοσης επεκτάθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 246,9 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των 247 μονάδων βάσης, που σημειώθηκε την Τρίτη.

Η αντίδραση του νέου υπουργού Οικονομίας

«Βασικός λόγος για τον οποίο η Standard & Poor’s αξιολόγησε τη χώρα μας σε χαμηλότερη κατηγορία, είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διεθνή οικονομική κρίση με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Σημείωσε ακόμη πως παρά το ότι και το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα έχουν μειωθεί, το τελευταίο παραμένει υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

«Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις», προσθέτει, επισημαίνοντας πως «πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά στο έλλειμμα».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε -για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Και αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος του μήνα», συμπλήρωσε.

Σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά της κυβέρνησης για «μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση, σε δημοσιονομική εκτροπή και σε υπερχρέωση», εξαπολύει η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Standard & Poor’ s.

Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση «σημαίνει δυσκολίες στο δανεισμό και υψηλότερο κόστος δανεισμού που επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη» και επιρρίπτει «ακέραια ευθύνη» στο κυβερνόν κόμμα.

Αφού επαναλαμβάνει πως το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει, «εδώ και μήνες, ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση», προσθέτει πως το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε ένα επικαιροποιημένο και αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

«Φοβάμαι ότι αδυνατεί να το κάνει και γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε εκλογές», καταλήγει.

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009, 17:50