Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το αργό, φθάνοντας μια ανάσα από τα 140 δολάρια το βαρέλι. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρούσε κατά 14 σεντς στα 134,47 δολάρια και του Μπρεντ κατά 11 σεντς στα 134,60 δολάρια. Η τιμή του αργού έφτασε χθες στα 139,89 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά τη νέα εξασθένηση του δολαρίου και την εκδήλωση πυρκαγιάς σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Νορβηγία. Η αγορά αναμένει τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών και καταναλωτριών χωρών στην Τζέντα, στις 22 Ιουνίου,προκειμένου να καθορίσει την πορεία της ,εκτιμούν οι αναλυτές. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε χθες ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια τον Ιούλιο, αλλά η αύξηση αυτή δε φάνηκε αρκετή για να καθησυχάσει την αγορά.

Την ίδια στιγμή, τη διεξαγωγή έρευνας για τους λόγους που οδήγησαν τις τιμές πετρελαίου στη σημερινή αλματώδη άνοδο διέταξε το ΔΝΤ, μετά τη σχετική έκκληση που απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομικά κρατών στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρας-Καν, θεωρεί βασικό παράγοντα τις «σφιχτές» συνθήκες σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης, χωρίς ωστόσο αυτό να εξηγεί ολοκληρωτικά την άνοδο των τιμών, οι οποίες χθες κατέρριψαν ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι. «Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι υφίστανται και κάποιοι οικονομικοί παράγοντες και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το G8 ζήτησε από το ΔΝΤ να προχωρήσει σε έρευνα, την οποία θα παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση του Οκτωβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο ράλλυ των τιμών του πετρελαίου έχει και μία ακόμη διάσταση, καθώς σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών και των καταναλωτών, όπου θα εξεταστούν τα αίτια της εκτίναξης της τιμής του.

Έτσι, τη Δευτέρα, η τιμή έφθασε και τα 139,89 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ μετά από μικρό χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις γίνονταν στα 136,71 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια του Μπρεντ διαπραγματεύονταν στα 136,57 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές του πετρελαίου πήραν «φωτιά» με αφορμή την εξασθένηση του δολαρίου και την είδηση για φωτιά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα!

Αντίθετα, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι σχεδιάζει να ενισχύσει την πετρελαιοπαραγωγή της κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, αν και οι τιμές υποχωρούσαν το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί ως ενδεικτικό των εξελίξεων ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο των εργασιών του European Business Forum στη Ντοβίλ της δυτικής Γαλλίας, ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε:

«Είμαστε, σήμερα, μάρτυρες μιας κρίσιμης σημασίας, αύξησης των τιμών των υδρογονανθράκων. Πλέον, η τιμή θα αγγίξει επίπεδα τα οποία δεν είχε αγγίξει ποτέ στο παρελθόν. Η προοπτική είναι για 250 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου. Ο ανταγωνισμός γι’ αυτόν τον ενεργειακό πόρο θα είναι πιο μεγάλος».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης