Υποχώρηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 8%

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 10:45
Υποχώρηση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 8%
Συρρίκνωση κατά 8% της κυπριακής οικονομίας για το 2013 προβλέπει η τρόικα. Αυτό προκύπτει από το κείμενο του μνημονίου (Memorandum of Understanding) μεταξύ των δύο πλευρών που έχει στα χέρια του το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, το 2014 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, ενώ θετικό πρόσημο, περίπου 1%, θα σημειώσει η ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Η συμφωνία προβλέπει για το 2017 πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Για φέτος η τρόικα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 2,4% του ΑΕΠ, ενώ για το 2014 οι δανειστές «βλέπουν» το έλλειμμα στο 4,25% και για το 2015 στο 2,1%. Από το 2016 και μετά, τα έσοδα για την Κύπρο θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, με συνέπεια να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,2%.

Αμετάβλητο θα αφήσει το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ

Η κυπριακή κρίση και το ιταλικό χάος σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται μάλλον απίθανη μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τράπεζας. Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Commerzbank Μίχαελ Σούμπερτ, «το βασικό επιτόκιο δεν πρόκειται να μεταβληθεί, καθώς το Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θεωρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο τη μείωση του προκειμένου να αμβλυνθούν τα σημερινά προβλήματα της Ευρωζώνης». Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,75%.

«Ζητούμενο για τον Μάριο Ντράγκι είναι αντιμετωπιστεί η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές» εκτιμούν οι αναλυτές της Unicredit. Μια νευρικότητα που εντάθηκε με το πρόγραμμα για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 11:27