Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε 12 κλάδους της αγοράς.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται οι εν λόγω 12 κλάδοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα ημερών είναι η έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται οι 12 κλάδοι της αγοράς όπου η εγκατάσταση POS θα είναι υποχρεωτικήΟι επαγγελματίες οφείλουν να ξεκινήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2017 τη χρήση POS στις συναλλαγές τους με τους πολίτες. Με την ίδια απόφαση θα ορίζονται και οι διαδικασίες για τη δήλωση ενός επαγγελματικού λογαριασμού από κάθε επαγγελματία (φυσικό πρόσωπο).

Ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος προβλέπεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, θα είναι δεσμευτικός ως προς τις εισροές (έσοδα) του επαγγελματία. Δηλαδή, στον λογαριασμό αυτόν, υποχρεωτικά, θα εισρέουν τα έσοδα από την επαγγελματική δραστηριότητα ενός γιατρού ή μηχανικού, αλλά θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε δαπάνη του.

Με την υποχρεωτική εφαρμογή POS στην αγορά, που αποσκοπεί στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δημιουργία του επαγγελματικού λογαριασμού, το Υπουργείο Οικονομικών διευρύνει το οπλοστάσιό του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κλάδοι

Οι 12 κλάδοι οι οποίοι υποχρεωτικά έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», είναι οι εξής:

– εστίαση – μπαρ, καφέ
– επισκευές
– εκπαίδευση
– ένδυση, υπόδηση
– ενοικιάσεις
– κομμωτήρια
– γυμναστήρια
– νομικές δραστηριότητες
– ιατρικές υπηρεσίες
– τηλεπικοινωνίες
– ενέργεια
– τυχερά παιγνίδια.

Σε τρεις φάσεις

Στόχος του Υπουργείου Οικονομιών είναι να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εφαρμογή των POS στην αγορά σε τρεις φάσεις. Η επόμενη φάση θα είναι μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά μεταξύ άλλων μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικά, μπακάλικα κ.ά.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2018. Σημειώνεται ότι ήδη από εφέτος οι δαπάνες των φορολογουμένων που γίνονται με τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων «μετρούν» για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται απόφαση με την οποία όσοι κάνουν αγορές μέσω καρτών θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και θα κερδίζουν εκπτωτικά μπόνους στις συναλλαγές τους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης