Πλατιά χαμόγελα έχουν σχηματιστεί στις τάξεις των επενδυτών στο χρηματιστήριο του Τόκιο στην Ιαπωνία, καθώς ο δείκτης Nikkei 225 σημειώνει άνοδο 4%, φθάνοντας στις 13.225 μονάδες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υψηλό από τον Αύγουστο του 2008. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της ασιατικής χώρας, ένα από τα οποία θα είναι η κοπή «ζεστού» χρήματος για να κινηθεί η αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει στην άνοδο του πληθωρισμού. Οι αποφάσεις αυτές δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας, το οποίο περιόρισε τις επιπτώσεις από τη κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική, που παρατηρείται τους τελευταίες μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομικοί αναλυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters εκτιμούν πως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η οικονομία της Ιαπωνίας παρέμεινε στάσιμη ήταν τα 10 και πλέον χρόνια αποπληθωρισμού.

«Το μεγάλο πάρτι των επενδυτών στις αγορές είναι γεγονός. Οι τράπεζες θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα χωρίς οικονομικό κόστος και επιχειρήσεις με μεγάλα αναπτυξιακά έργα θα λαμβάνουν κεφάλαιο με ελάχιστη επιβάρυνση», εξηγεί ο Martin Schulz από το Ινστιτούτο Έρευνας «Fujitsu» και προβλέπει πως «το μεγάλο “παιχνίδι” θα γίνει με τις εξαγωγές».

«Ένα εξασθενημένο γιεν ευνοεί την αύξηση των κερδών για αυτούς που εξάγουν», προσθέτει, την ίδια στιγμή που έγινε γνωστό πως το εθνικό νόμισμα υποχώρησε ακόμα περισσότερο στην ισοτιμία με το δολάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή μιας «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής ευνοεί τις εξαγωγές καθώς κάνει περισσότερο ανταγωνιστικά τα ιαπωνικά προϊόντα. Ενδεικτικό του κλίματος ευφορίας στο Τόκιο αποτελεί το γεγονός ότι η μετοχή της Canon αυξήθηκε κατά 4,2%, της Nintendo 2.7% και της Honda Motor 2.2%, ενώ αυτή της Toyota Motor σημείωσε κέρδη 3,4%.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης