Δώστε ζεστό χρήμα στην αγορά για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση. Αυτή είναι η έκκληση του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο προς τους διοικητές των τραπεζών και ταμιευτηρίων της χώρας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητά από τους μεγάλους τραπεζίτες,-Santander, BBVA, Banco Popular, και Caixa-, να καταβάλλουν «επιπλέον προσπάθειες» όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων σε φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραπεζίτες φαίνεται να συμφώνησαν ώστε να τηρήσουν τα διαγράμματα για τη χρηματοδότηση, ιδίως εκείνα που αφορούν το μορατόριουμ για τα δάνεια των εργατών, που βρίσκονται στην ανεργία.

Θέση στο θέμα έλαβε και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια που από τη Μαδρίτη τόνισε πως τα δάνεια τα δίνουν οι τράπεζες, αλλά εάν δεν έχουν καλούς ισολογισμούς και θετικό απολογισμό εργασιών, δεν πρόκειται να δανείσουν χρήματα.

«Είναι απαραίτητο οι τράπεζες κι η κυβέρνηση να συγχρονισθούν και να βαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας», τόνισε ο Αλμούνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτοξεύτηκε η ανεργία

Κατά 6,35% αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων εντός του Ιανουαρίου, φθάνοντας συνολικά τα 3.327.801 άτομα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης της Ισπανίας.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε ποσοστό 47,12% το δάστημα Ιανουάριος 2008-Ιανουάριος 2009, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Απασχόλησης. Σε απόλυτους αριθμούς κατά 1.065.000 νέοι άνεργοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης