Με την οικονομία της χώρας να πλήττεται σοβαρά από την κρίση και το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται στο «κόκκινο», η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, θα επιδιώξει σήμερα, Πέμπτη, να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε δημοπρασία κρατικών ομολόγων.

Η φημολογία πως τελικά η Μαδρίτη θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας για την εισροή «ζεστού» χρήματος μέσω δανειακής σύμβασης είναι έντονη καθώς ακόμα και η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΧ), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες ημέρες και θα διαθέτει περίπου 500 δισ. ευρώ, δε θα οδηγούσε σε μια επαρκή λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρώπης και η δυναμική της παραμένει τεράστια, επομένως τα κεφάλαια του ΕΜΧ δε φαίνεται να αρκούν, με το ΔΝΤ να παραμένει στον ορίζοντα ως η… «επόμενη» ημέρα για την ισπανική οικονομία.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας απέρριψε κατηγορηματικά την Τετάρτη αυτούς τους ισχυρισμούς, την ίδια στιγμή που η Angela Merkel, ο Barack Obama και ο Mario Monti είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Η Ισπανία χρειάζεται να βρει επειγόντως τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Με κομμένη την ανάσα η ευρωζώνη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 02:50
Η Ισπανία στο κόκκινο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 13:47

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης