Το «ισπανικό» μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί το κλειδί των εξελίξεων προκειμένου να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Από τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τους υπολογισμούς του ΔΝΤ προκύπτει πως για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 θα πρέπει πέρα από τη σαφή βελτίωση αστάθμητων παραγόντων (π.χ δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιωτικοποιήσεις) να υπάρξει μιας μορφής «αναδιάρθρωση» του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο ότι Eurogroup και ΕΚΤ λένε σθεναρά «όχι» στο ενδεχόμενο να «κουρευτούν» τα δάνεια του επίσημου τομέα, τη λύση μπορεί να δώσει η αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τον Μηχανισμό Στήριξης να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Να ισχύσει δηλαδή και για την Ελλάδα ό,τι έχει αποφασιστεί για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών.

Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους εξετάζεται στην παρούσα φάση με την τρόικα, καθώς στην έκθεσή της θα καταγραφούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί εκ νέου βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει καταγράψει τέσσερα σενάρια για τη διαχρονική εξέλιξη του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βασικό σενάριο λαμβάνεται υπόψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχισθεί όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, χωρίς διετή επιμήκυνση. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα φθάσει στο 140% του ΑΕΠ το 2020.

Στο δεύτερο σενάριο η Ελλάδα παίρνει διετή παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά τα δεδομένα δεν αλλάζουν δραματικά, καθώς το χρέος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2020.

Στο τρίτο σενάριο, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι θα βελτιωθούν μακροοικονομικοί δείκτες και η ελληνική οικονομία θα επιτύχει υψηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Τότε το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πέσει στο 129% του ΑΕΠ.

Στο τέταρτο σενάριο προβλέπεται ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο παραπάνω χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της, πετυχαίνει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα μειώνει το χρέος της κατά 40 δισ. ευρώ. Στο ευνοϊκό αυτό σενάριο το χρέος πέφτει στο 109% του ΑΕΠ το 2020.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης