Ύστατη προσπάθεια για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 09:50
Ύστατη προσπάθεια για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης
Με την Black Rock θα προσπαθήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να περιορίσει το ύψος των προβλέψεων του οίκου Pimco αναφορικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που υπολογίζονται περί τα 10 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των πραγμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η μεθοδολογία αυτή ακολουθήθηκε κι από άλλες μνημονιακές χώρες και ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με την τρόικα, με την οποία χθες βράδυ είχε νέα τηλεδιάσκεψη.

Στους όρους εντολής προς την Black Rock περιλαμβάνονται και μακροχρόνια προσέγγιση των ζημιών στο τραπεζικό σύστημα από πιθανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια λεπτομερής ανάλυση προβλέψεων κερδών για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Δεν είναι στόχος να ελεγχθεί η Pimco, αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που έχει χρησιμοποιηθεί και να διαπιστωθεί κατά πόσον μέσα από τα ευρήματά της μπορούν να εξαχθούν διαφοροποιημένα αποτελέσματα. Είναι σαφές, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο που θα συνέτεινε, ώστε το δημόσιο χρέος της Κύπρου να είναι βιώσιμο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 10:22