Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα του Καναδά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009, 09:43
Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα του Καναδά

Άλλοι βυθίζονται και άλλοι αναδύονται μέσω αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το καναδικό τραπεζικό σύστημα, που αναβαθμίστηκε τη στιγμή κατά την οποία το αντίστοιχο αμερικανικό είναι σε ημιθανή κατάσταση.  

Μια νέα μέτρηση του δικτύου Bloomberg News τοποθετεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά στη λίστα των πλέον εύρωστων του κόσμου, ενώ τέσσερις από αυτές βρίσκονται στις 10 κορυφαίες της Βόρειας Αμερικής, όσον αφορά στα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Η Royal Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό του Καναδά καταχωρείται στην έβδομη θέση, η Toronto-Dominion στην 8η , η Scotiabank στην 9η και η Bank of Montreal στη 10η.

Και οι έξι μεγάλες τράπεζες του Καναδά υπήρξαν κερδοφόρες κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2008, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, καθώς αναφέρθηκαν μόνο 20 δισεκατομμύρια απώλειας χρεών αφότου άρχισε η κρίση το 2007.

"Οι Καναδικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες εξαιτίας των αυστηρότερων κυβερνητικών κανονισμών στη δανειοδότηση και την απαίτηση μεγάλου ενεργητικού κεφαλαίου" σημειώνει το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο.

Οι Καναδικές τράπεζες έχουν ανέβει στην βορειοομερικανική κλίμακα αξιολόγησης αφότου βυθίστηκαν και πτώχευσαν οι οικονομικοί κολοσσοί της γείτονος.

Τον Οκτώβριο, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ έκρινε τον Καναδά ως το κραταιότερο οικονομικό σύστημα, εξαιτίας της συντηρητικής πρακτικής του. Στην ίδια κλίμακα, οι ΗΠΑ ήρθαν στην 40η θέση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009, 09:43