Οι ιταλικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στη διάσωση των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων Popolare di Vicenza και Veneto Banca, διοχετεύοντας ιδιωτικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ στις δύο περιφερειακές τράπεζες, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να ηγηθεί της διάσωσης, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού έχουν απαιτήσει μια ένεση ρευστότητας με ιδιωτικά κεφάλαια ως προϋπόθεση για την έγκριση της διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο τράπεζες χρειάζονται 6,4 δισ. ευρώ σε κεφάλαια.

Οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ στις δύο ανταγωνιστικές, είχαν δηλώσει ότι δεν θα έδιναν περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο, μια πηγή τόνισε σήμερα ότι οι τράπεζες συνειδητοποιούν πως θα είναι περισσότερο δαπανηρό για αυτές εάν αφεθούν στην τύχη τους τα δύο πιστωτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υγιείς ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν 11 δισ. ευρώ για να προστατεύσουν τους καταθέτες των Veneto Banca και Popolare di Vicenza, εάν οι δύο περιφερειακές τράπεζες οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι δύο τράπεζες έχουν 24 δισ. ευρώ σε τρεχούμενους λογαριασμούς και προθεσμιακές καταθέσεις, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του προηγουμένου έτους.

Με βάση την ιταλική νομοθεσία, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από το ταμείο προστασίας καταθετών, το οποίο χρηματοδοτείται από τα υγιή πιστωτικά ιδρύματα.

Εάν οι δύο αυτές τράπεζες του Veneto προχωρήσουν προς την εκκαθάριση, οι εγχώριες ομόλογοί τους θα πρέπει να καλύψουν το ποσό στο ταμείο.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες της χώρας, ξεκινώντας με τα μεγάλα ονόματα των Intesa Sanpaolo και UniCredit, να βοηθήσουν στη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων του Veneto.

Οι αρχές της Ε.Ε. απαιτούν να υπάρχει ιδιωτική ενίσχυση 1,2 δισ. ευρώ, προτού εγκρίνουν μια κρατική διάσωση.

Μία πηγή του πρακτορείου δήλωσε πως ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Jean-Pierre Mustier, εμπλέκεται ενεργά στη διάσωση και είχε συνομιλίες τόσο με την κυβέρνηση της Ρώμης όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης