«Παιχνίδι με τη φωτιά» τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης του Αντόνιο Παντόα-Σκιόππα στην εφημερίδα «Hadelsblatt», ο οποίος απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στηλιτεύοντας τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα.

Μέσω της επιστολής του, ο καθηγητή νομικής και αδελφός του αποθανόντος Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τομμάσο Παντόα-Σκιόππα, καλεί τη Γερμανία να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας και σημειώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένα κράτος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να εγκαταλείπεται μόνο του. Η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί υποχρέωση», τονίζοντας ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Υπενθυμίζει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας και υπογραμμίζει ότι «η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης, δίκαια ή άδικα, οδηγεί στην αναβίωση μιας αντιγερμανικής στάσης στην Ευρώπη, που ελπίζαμε ότι είχε εξαφανιστεί διά παντός. Η επανεμφάνισή της θα ήταν κάτι τρομερό. Θα ήταν το τέλος του ονείρου για μια ευρωπαϊκή Γερμανία», ενώ στη συνέχεια τονίζει με έμφαση: «Η γερμανική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά».

Σόιμπλε: «Ακόμα κι αν φύγει η Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με συνέντευξή του στην ιταλική «La Stampa», δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης στην ελληνική πλευρά, διαμηνύοντας ότι:

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξερχόταν από την Ευρωζώνη, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε σαφώς διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες δεν γίνεται να αποφύγουν τις δομικές προσαρμογές. Στο σημείο αυτό, οι εκλογές δεν θα επέφεραν καμία αλλαγή. Είναι καλύτερα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης