Στις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας και στη χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε την Τετάρτη από το Ηράκλειο η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατό».

Η κ. Κρέτσου μίλησε σε συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την Κρήτη και τους Κρητικούς: «Η Κρήτη τα πάει πολύ καλά. Έχει ήδη απορροφήσει το 90% του τρέχοντος ΕΣΠΑ και δεν πρόκειται να χάσει χρήματα» ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «μέσα από αυτήν την επίσκεψη έχω τη δυνατότητα να παρατηρήσω από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατό». Η κυρία Κρέτσου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια της Ελλάδας με δύο τρόπους. Όπως είπε, ο πρώτος αφορά στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα ποσά, που έχουν ήδη αρχίσει να διοχετεύονται στο πλαίσιο διάφορων προγραμμάτων, αναμένεται να υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.

Μιλώντας για την Κρήτη, για την οποία έκανε συνεχείς αναφορές κατά την ομιλία της, η κ. Κρέτσου δήλωσε ότι έχει παρουσιασθεί ένα ποιοτικό περιφερειακό πρόγραμμα, που βασίζεται στη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, φέρνοντας σε επαφή όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και επιτρέποντας την ανίχνευση εκείνων των τομέων που παρουσιάζουν υψηλότερες προοπτικές για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως τα γεωργικά τρόφιμα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας και το περιβάλλον. Παράλληλα, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των συγκεκριμένων τομέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στον δεύτερο τρόπο, σημείωσε πως αφορά στο επενδυτικό σχέδιο «Γιούνκερ» για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να συντονίσει τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

Όπως είπε η κυρία Κρέτσου, και οι δύο προτεινόμενοι τρόποι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και να στηρίξουν σχέδια που είναι οικονομικά βιώσιμα. Επίσης, προσέθεσε, μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία και ευθυγραμμίζονται με πολιτικές της ΕΕ, ιδίως εκείνες που αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την ενεργειακή ένωση ή τις μεταφορές. Η κοινή στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων και του επενδυτικού «πακέτου Γιούνκερ» θα μπορούσε να λάβει τη μορφή στήριξης, είτε ατομικών έργων είτε στο πλαίσιο επενδυτικών πλατφορμών.

Η ίδια υπογράμμισε ότι τόσο η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης όσο και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορούν να στηρίξουν ένα ευρύ φάσμα έργων στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκούν. «Χρειαζόμαστε έργα. Χρειαζόμαστε οι διαχειριστικές αρχές να προσδιορίζουν, να επιλέγουν και να υλοποιούν έργα υψηλής ποιότητας» είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι γεμάτη ανθρώπους αφοσιωμένους που κάνουν αμέτρητες προσπάθειες, για να προαγάγουν τις κοινότητές τους».

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ, για να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ ευρωπαϊκής στήριξης θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να επαναφέρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα».

Κατά την έναρξη του συνεδρίου μίλησε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη της επιτρόπου στην Κρήτη, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της Περιφέρειας στην αξιοποίηση των κονδυλίων.

Επίσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων, Αργύρης Περουλάκης, χαρακτήρισε συγκινητική την αποδοχή του συνεδρίου στην Κρήτη και αναφέρθηκε στον ρόλο των περιφερειών.

Ακολούθως ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσόρισε την κυρία Κρέτσου, λέγοντας ότι «η επίτροπος σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα είναι δίπλα μας», ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, έκανε αναφορές στην πόλη και σε έργα που υλοποιούνται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μετά την ομιλία της επιτρόπου ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, αναφέρθηκε στην Έρευνα και την Καινοτομία στην Ελλάδα που μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μίλησε για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το «πακέτο Γιούνκερ», σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα χρήματα θα αποτελέσουν μία μεγάλη ευκαιρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης