«Όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, κανένας δημοσιονομικός στόχος δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κι όσο το οικονομικό κλίμα στη χώρα παραμένει αρνητικό, ούτε και οι τράπεζες θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν. Επομένως, ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στο συνέδριο των Financial Times με θέμα: «The Future Of Banking In Greece».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες και εκτιμά ότι είναι λάθος να καλλιεργείται ένα καθεστώς αντιπαλότητας, τη στιγμή που κινδυνεύει η χώρα μας.

«Ζητούμε όμως από το τραπεζικό μας σύστημα, όπως και από την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι αν η επιχειρηματικότητα πεθάνει, θα πεθάνει μαζί της και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας» είπε ο κ. Μίχαλος.

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν καταθέσει ακόμα τα όπλα. Παρά τις αντιξοότητες, προσπαθούν σήμερα να κρατηθούν στη ζωή, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ανοιχτούν σε ξένες αγορές, αυξάνοντας τις ελληνικές εξαγωγές και σε αυτή την προσπάθεια, ζητάει στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπέρβαση του αδιεξόδου πρότεινε την δράση πάνω σε τέσσερις άξονες:

– να κινηθούν οι τράπεζες ταχύτερα και αποφασιστικότερα προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και των ενοποιήσεων για να ενδυναμώσουν τη θέση τους.

– το κράτος θα πρέπει να εξετάσει και τη δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όπως έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία. Η τράπεζα αυτή θα μπορέσει να αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, και συγκεκριμένα τα κρατικά.

– να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του καθεστώτος εργασίας στις τράπεζες και την προσαρμογή του στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

– να επιταχυνθούν οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΤΕΑΝ και των Τραπεζών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης