Το θέμα της πάταξης του παραεμπορίου, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και ανάπτυξης, έθεσε στην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, συνοδευόμενος από τους Μιχάλη Σιαμίδη, Γ΄ αντιπρόεδρο ΕΒΕΑ και Χαράλαμπο Μωραΐτη, γενικό γραμματέα ΕΒΕΑ, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.

Ο κ. Μίχαλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις των επιμελητηρίων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Είναι θεμελιώδης ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη: το δικαίωμα στη μετακίνηση, στην εργασία, στην περιουσία, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει.

– Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια πόλη όπου κοινοί εμπρηστές μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους.

Σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης του παραεμπορίου ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το παραεμπόριο εξακολουθεί να στερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ από την αγορά.

Γιαυτό, όπως είπε, η επιχειρηματική κοινότητα ζητάει σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων , πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής τους και αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης