Επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους πολιτικούς αρχηγούς απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητώντας την άμεση εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμώνται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι υψηλότερες οφειλές είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ προς του προμηθευτές των νοσοκομείων, ακολουθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες με 3 δισ. ευρώ ενώ σε άλλα 3 δισ. εκτιμώνται οι οφειλές από μη επιστροφή του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, η έγκαιρη αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου – μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου – θα οδηγούσε στη διοχέτευση «ζεστού χρήματος» στην αγορά που θα ξεπέρναγε πιθανότατα τα 7 δισ. ευρώ.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εθνική μας οικονομία έχει εισέλθει από το 2009 σε ύφεση, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί το 2010 και το 2011. Η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο τον έλεγχο των ελλειμμάτων, μειώνει αναπόφευκτα τη ζήτηση στην οικονομία και φέρνει σε δύσκολη θέση χιλιάδες επιχειρήσεις. Όλα αυτά είναι ανεκτά και κατανοητά. Αυτό, όμως, που δεν είναι κατανοητό είναι η απαίτηση του κράτους από τις επιχειρήσεις να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα, χωρίς το ίδιο να ισχύει και αντίστροφα.

Σήμερα, το κράτος φέρεται να χρωστάει περισσότερα από 12 δισ. ευρώ προς τις κατασκευαστικές, τις φαρμακευτικές, τις εταιρείες διαφήμισης και πληροφορικής, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές έχουν ήδη καταβάλλει ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές.

Στην Ελλάδα, για να πληρωθεί κάποιος ιδιώτης από το Δημόσιο, απαιτούνται περισσότερες από 120 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι καθυστερήσεις φτάνουν και στις 330 μέρες. Ειδικότερα, για τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φθάνει τις 820 ημέρες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι πληρωμές χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες γίνονται κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 60 ημερών.

Σήμερα έχουμε ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Όλα αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα, το οποίο είτε οδηγεί σε πολύ ακριβότερες τιμές για το δημόσιο και για τους καταναλωτές, είτε οδηγεί μια σειρά από επιχειρήσεις στην πτώχευση και στο κλείσιμο και χιλιάδες εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας. Αυτό θέλουμε;

Το θέμα αυτό κύριε Πρόεδρε, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής οικονομίας. Είτε η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει τώρα και θα βρει μια δίκαιη λύση και για το κράτος και για τους ιδιώτες, είτε θα αδρανήσει και θα το αφήσει να περιμένει. Στην περίπτωση αυτή, όμως, τα νέα σύντομα δε θα είναι καλά ούτε για το κράτος, ούτε για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Πριν από λίγες εβδομάδες, με επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, είχαμε ζητήσει να υπάρξει τουλάχιστον για αυτές τις επιχειρήσεις ένα είδος συμψηφισμού με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Τίποτα δεν έγινε. Ενδεχομένως να υπάρχουν και ασφαλώς υπάρχουν και άλλες λύσεις. Αυτό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό, είναι να μη γνωρίζουν αυτές οι επιχειρήσεις πότε και πως θα πληρωθούν. Για το λόγο αυτό, απευθυνόμαστε πλέον σε σας, ελπίζοντας ότι θα κατανοήσετε το πρόβλημα και θα δρομολογήστε μια δίκαια λύση για όλους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης