Όμηροι των τραπεζών, βρίσκονται περίπου 70 χιλιάδες οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο αλλά δεν μπορούν να δικαιωθούν, παρά τις δικαστικές αποφάσεις. Ούτε καν οι δεσμεύσεις πολιτικών πριν από τις εκλογές έχει οδηγήσει σε μια λύση που θα τους απαλλάσσει από ένα απίστευτο βάρος, ενώ οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, παρατηρείται κινητικότητα και ασκούνται έντονες πιέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους τραπεζίτες να πάρουν αποφάσεις για τα συγκεκριμένα δάνεια. Την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα ζητώντας να δοθεί άμεσα μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία ο κ. Δημαράς υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες συμβάσεις, καθώς επιτρέπουν στο δανειολήπτη να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%, ενώ υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα στις περιπτώσεις αυτές να ενημερώνουν άμεσα το δανειολήπτη.

Ωστόσο, τόνισε ότι «η νέα ρύθμιση δεν δίνει λύση στα δάνεια που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που παραπλανήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς υπέγραψαν, χωρίς την απαιτούμενη προσυμβατική ενημέρωση, συμβάσεις στεγαστικών δανείων που στην ουσία αποτελούσαν επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης