Τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή πάνω από όλα προέχει το εθνικό συμφέρον και ότι καθήκον όλων είναι να γίνει η συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης, εφέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις να καταρρίψει το ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων αφίξεων από το εξωτερικό, γεγονός που -όπως είπε- αντιστοιχεί σε πάνω από 14 δισ. έσοδα και σε 60.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
«Όμως, φαίνεται ότι τελικά δύσκολα θα το επιτύχουμε. Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους και δεν επιστρέφει η ρευστότητα και η ηρεμία στην οικονομίας μας, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και δημιουργούνται νέα εμπόδια, στην επίτευξη των στόχων» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι η αγωνία όσων ασχολούνται με τον τουρισμό επιτείνεται μέρα με τη μέρα, εξαιτίας της έντονης φημολογία για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

«Ένα είναι βέβαιο, ότι ανεξάρτητα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θα πρέπει να επέλθει τελικά η συμφωνία και η ελληνική κυβέρνηση, με κάθε διαθέσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο, πρέπει να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αύριο για όλους εμάς και βέβαια για τον τουρισμό» είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος των μέτρων αυτών, διότι -όπως επεσήμανε – αν προστεθούν οι αυξήσεις ΦΠΑ στη διαμονή, η κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, η μετάταξη των υπηρεσιών μεταφορών, από το 13 στο 23%, συγκεντρώνονται πολλά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθεί η εστίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετάταξη στο 23% είναι ένα μέτρο που έχει αποτύχει οριστικά και είναι η τελική αυτοκτονία για τον τουρισμό. Σημαίνει ότι ο τουρισμός, που είναι το 20% του ΑΕΠ της χώρας, καλείται να καλύψει πάνω από το μισό του δημοσιονομικού κενού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης και αναρωτήθηκε «για πόσο καιρό ακόμα οι υγιείς επιχειρήσεις θα μπορούν να σηκώνουν όλα τα βάρη, να καλούνται να πληρώνουν και πληρώνουν τους φόρους τους χωρίς χρηματοδότηση».

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αναφερόμενη έμμεσα στις πολιτικές εξελίξεις και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές , είπε ότι για να μπορέσει μια χώρα να αναδείξει τον τουρισμό και να δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας πρέπει ο λαός της «να μη ζει με μια θηλιά στον λαιμό και να παλεύει συνέχεια ανάμεσα στην επιβίωση και στην εθνική καταστροφή».

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες σας για τις εξελίξεις, όπως με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και για την επιβολή φόρων στα καταλύματα. Γι’ αυτό κάνουμε μεγάλο αγώνα να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να υπάρχουμε ως αξιοπρεπείς οικοδεσπότες μέσα στην Ευρώπη» είπε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφερόμενος και αυτός στο θέμα του ΦΠΑ, τόνισε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και δεν μπορεί να δέχεται «δυσάρεστους αιφνιδιασμούς».

«Η οικονομία για να ενισχυθεί χρειάζεται περισσότερα κίνητρα και όχι περισσότερα φορολογικά μέτρα» υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης