Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, με αφορμή τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που έχει στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πτωχεύσεις τραπεζικών κολοσσών.

Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει ο κ.Γκόρτσος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και σταθερό και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι συνεχίζουν να έχουν κερδοφορία και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σύμφωνα και με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία.

Οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να στηρίξουν την κερδοφορία στην οργανική τους ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, οι οποίες και σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη από το 2002 και μετά, λόγω και της απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης στην χώρα μας.

 Επιπροσθέτως οι ελληνικές τράπεζες δεν επένδυσαν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης, όπως τα ομόλογα από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος, αναφέρει ο κ.Γκόρτσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από την διεθνή κρίση είναι έμμεσες, δεν σχετίζονται με την δομική σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και εστιάζονται στην άνοδο των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς από την οποία οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα και η οποία πλέον είναι πανευρωπαϊκή. Η άνοδος αυτή εκτείνεται στο ύψους της 1 – 1,5 ποσοστιαίας μονάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης