Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Eurogroupe

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, 04:08
Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Eurogroupe
Την πεποίθησή του ότι τα ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι επαρκές, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroupe, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική οικονομική εφημερίδα «L'Echo».

«Το ταμείο υπό τη σημερινή του μορφή θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν», διαβεβαιώνει ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroupe και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έσπευσε εξάλλου να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά σε σενάρια για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, τόσο της Πορτογαλίας, όσο και της Ισπανίας.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία επεδίωξαν να προλάβουν τους κινδύνους στο επίπεδο των δημοσιονομικών τους προβλημάτων.

«Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός μεταξύ της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας», σημειώνει. «Η Πορτογαλία έθεσε στο κοινοβούλιό της ένα σχέδιο εξυγίανσης αρκετά συνεπές και ο τραπεζικός της τομέας δείχνει σημάδια ευρωστίας», υπογραμμίζει.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες Παρασκευή έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, ο οποίος θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του ελλείμματος της χώρας.

«Όσον αφορά την Ισπανία, βλέπω ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», προσθέτει.

Ο Γιούνκερ τάχθηκε, τέλος, υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, 04:10