Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους, καθυστέρηση που παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ. Χθες μάλιστα ταχυδρομήθηκε και νέα, η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το υπουργείο υπενθυμίζουν ότι η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εκπρόθεσμους.

Εξετάζεται, μάλιστα, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση να εξαιρούνται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο εμφανίζεται αρνητικό στο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εννέα δόσεις οι οφειλές στην εφορία

Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή για εξόφληση των επιβαρύνσεων σε εννέα δόσεις, μόνο όμως για όσους υποβάλλουν εμπρόθεσμα δήλωση.

Στη νομοθετική ρύθμιση, που έχει συζητηθεί με την τρόικα, δεν θα μπορούν να υπαχθούν όσοι υποβάλλουν δήλωση μετά την εκπνοή της προθεσμίας, οι οποίοι μάλιστα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, χάνοντας το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης