Την εκτίμηση ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τιμωρείται, γιατί υπήρξε θύμα μιας οικονομικά ανισόρροπης διευθέτησης.

«Θα ήταν πολύ καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο σχεδόν δεν επιτρέπεται, είναι αδύνατο» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Κλάους, λίγο πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσέχος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «άμεση λύση» για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

«Δεν υπάρχει άμεση λύση για την παγίδα στην Ευρωζώνη με το κρατικό χρέος» τόνισε μιλώντας από το Σικάγο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Τα χρόνια προβλήματα στην Ευρώπη υποτιμήθηκαν ανεύθυνα… Η κρίση χρέους είναι μόνο η κορυφή ενός πολύ μεγαλύτερου και πολύ ευρύτερου παγόβουνου» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κλάους κατέκρινε τα «ευρωπαϊκά πειράματα τόσο σε επίπεδο τεχνητής, μη πραγματικής ένωσης, όσο και με τη συνεχή υπονόμευση της οικονομίας της αγοράς».

Αναγνώρισε, ακόμη, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε σημαντικές συνέπειες, αλλά είναι ένα θέμα του να αποφασιστεί για το τι θα ήταν «μεγαλύτερο χάος».

Επεσήμανε, πάντως, ότι μόνο βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απέρριψε τις εκτιμήσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών που δηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι η λύση.

Ο Τσέχος πρόεδρος ήταν ανέκαθεν φανατικός ευρωσκεπτικιστής. Το 2009 είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους εταίρους του, μπλοκάροντας την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς ζητούσε να προστεθεί προηγουμένως μια «υποσημείωση», ούτως ώστε να εξαιρείται η χώρα του από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος θ’ αποκτούσε νομική ισχύ ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης