«Καμπανάκι» Moody's για την αμερικανική οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 09:44
«Καμπανάκι» Moody's για την αμερικανική οικονομία
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι Αμερικανοί βουλευτές και η κυβέρνηση δεν επιτύχουν σύντομα συμφωνία που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού χρέους.

«Η Moody's Investors Services εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το χρέος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους υπό επιτήρησιν ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισης σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους εντός των προσεχών εβδομάδων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Το δημοσιονομικό χρέος των Η.Π.Α. τελεί υπό τους περιορισμούς που θέτει το πλαφόν του αμερικανικού Κογκρέσου και στα μέσα Μαΐου έφθασε το όριο αυτό πέραν του οποίου το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το χρέος του.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τον Ιανουάριο από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο αυτό και από τον Μάιο έχει εφαρμόσει σειρά κατ’ εξαίρεση μέτρων που επιτρέπουν στο κράτος να εκδίδει ομόλογα χωρίς να αυξάνεται το χρέος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτόν πέραν της 2ας Αυγούστου, οπότε και θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης λήξης ομολόγων.
Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αύξηση του πλαφόν του δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 09:44