Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προς τα κράτη-μέλη του, προειδοποιώντας ότι η άρνησή τους να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του καθυστερεί την διαδικασία διευθέτησης διαφορών για εμπορικά θέματα.

Στο εμπιστευτικό σχέδιο προϋπολογισμού του που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο επικεφαλής του ΠΟΕ, Ρουμπέρτου Αζεβέντου πληροφορεί τα 159 κράτη μέλη του οργανισμού ότι πρέπει να αναμένουν εφεξής καθυστερήσεις στις ετυμηγορίες των αρμοδίων οργάνων του «το προσεχές διάστημα», καθώς και «σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις» στην έκδοση αποφάσεων επί των εφέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το εφετείο (του ΠΟΕ) αναμένει να λάβει περίπου 20 εφέσεις την διετία 2014-2015, περιλαμβανομένων πολλών τεραστίου μεγέθους», σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο εστάλη στα κράτη-μέλη την 2α Οκτωβρίου.

«Μια τέτοια αύξηση του αριθμού των εφέσεων, επιπλέον της αυξανόμενης περιπλοκότητας και του όγκου της μέσης έφεσης, θα ασκήσει τεράστια πίεση στο σώμα αυτό και στη γραμματεία του κατά την επόμενη διετία», σύμφωνα με το κείμενο.

Ανάμεσα στις τρέχουσες υποθέσεις που εξετάζουν τα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ είναι μια διένεξη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κρατικές επιχορηγήσεις για την Boeing και την Airbus.
Οι αποφάσεις του ΠΟΕ που καταλήγουν στους εφέτες του έχουν πλέον κατά μέσον όρο έκταση 364 σελίδων, δηλαδή την διπλάσια από ό,τι το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης