Οι «τρεις μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) οι οποίοι βαθμολογούν το αξιόχρεο των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα διότι δεν βελτίωσαν «ανεπαρκείς» διαδικασίες τους όπως τους είχε συστηθεί, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας του τομέα σήμερα.

Οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας αποτελούν συστατικό στοιχείο-κλειδί του χρηματοοικονομικού συστήματος διότι οι επενδυτές τις χρησιμοποιούν για να κρίνουν κατά πόσον είναι ασφαλείς οι τοποθετήσεις τους. Όμως η χρηματοοικονομική κρίση ήγειρε την ανησυχία ότι οι αγορές βασίζονται υπερβολικά σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτείας Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το πώς οι οίκοι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch προχωρούν στις αξιολογήσεις τους για τα κρατικά ομόλογα, την οποία διεξήγαγε από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος.

Η υπηρεσία αυτή επέκρινε τις καθυστερήσεις στην δημοσίευση των μεταβολών των αξιολογήσεων και τον ανεπαρκή έλεγχο του απορρήτου από μέρους των οίκων.

Οι αξιολογήσεις του κρατικού αξιόχρεου απέκτησαν πολιτική φόρτιση στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, με τον S&P να εξοργίζει την Ελλάδα το 2011, μειώνοντας το κρατικό αξιόχρεό της τη στιγμή κατά την οποία η χώρα διαπραγματευόταν για το πρόγραμμα δανεισμού της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη εκείνη είχε οδηγήσει στο να καταρτιστεί ο τρίτος νόμος της Ε.Ε. για τον έλεγχο της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης σε ισάριθμα χρόνια. Από τον επόμενο μήνα, οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούν να δημοσιεύουν μεταβολές της αξιολόγησής τους για το αξιόχρεο κάποιου κράτους μόνο βάσει ενός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια της διαδικασίας αυτής.

«Η έρευνα της ESMA αποκάλυψε ελαττώματα στην διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των αξιολογήσεων και της διαδικασίας των αξιολογήσεων», δήλωσε ο Στέφεν Μάιγιορ, ο πρόεδρος της ESMA.

Οι οίκοι «θα όφειλαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους και να διασφαλίσουν ότι θα βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρόεδρος της εποπτικής αρχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης