Η οικονομία της Πορτογαλίας συνέχισε να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, καθώς τα μέτρα λιτότητας πλήττουν την εγχώρια κατανάλωση και ενώ επιβράδυνε η ανάπτυξη των εξαγωγών.

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση και υποχώρησε 1,3% από το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχικές εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα η στατιστική υπηρεσία είχε ανακοινώσει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,7% σε ετήσια βάση και πτώση του ΑΕΠ κατά 1, 3% από το γ΄ τρίμηνο.

Για το 2011 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,6% έπειτα από ανάπτυξη 1,4% το 2010. Σημειώνεται ότι για το 2012 η κυβέρνηση περιμένει να βαθύνει η ύφεση με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3,3%.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η εγχώρια ζήτηση και οι επενδύσεις σημείωσαν μεγάλη πτώση, ενώ ταυτόχρονα επιβράδυνε η ανάπτυξη των εξαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές παρακολουθούν τα μέτρα λιτότητας της Πορτογαλίας, τα οποία εφαρμόζονται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, καθώς ο αντίκτυπος στην οικονομία θα μπορούσε να πιο μεγάλος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η ανησυχία είναι ότι, όπως και στην Ελλάδα, οι περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, η αύξηση της ανεργίας και οι συνεχείς αυξήσεις φόρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος από 9,8% το 2010.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης